“Vse, čemur se upiraš čutiti, te nadzira, pobira energijo in ustvarja situacije, ki si jih ne želiš, stvari, ki jih nočeš.”

Če npr. sprejmeš čutenje žalosti, da si dovoliš biti žalosten, s tem šele dovoliš, da žalost odigra svojo vlogo, sproži življenjsko pomemben proces. Preko žalosti, da jo sprejmeš v polnosti lahko npr. daš telesu priložnost, da žaluje, da občuti praznino nečesa, kar je odšlo. Žalost ima svojo vlogo, tako kot sreča. In brez, da jo spustiš vase, ti samo ustvarja situacije, okoliščine, odnose, ki te bodo opominjali na to, čemur se upiraš čutiti. Ene stvari so bolj boleče, druge manj. Partnerski odnos in pa odnos z lastnim otrokom ti take stvari še najbolj mečejo na pladen. Vse negativno, kar se dogaja oz. kot ti to dojemaš, ti meče na pladen vsa tvoja nenaslovnljena, sprejeta, nedovoljena ali nepriznana čustva.

Bolj kot nekaj zanikaš in se ji upiraš, bolj jo imaš pa potem skos na vratih, in ti trka iz vseh smeri preko situacij in odnosov, ki jih izkušaš. Stranski efekt pa je tudi ohromljenost do čutenja realnosti, ne dojemaš širše slike in dejstev, le svojo interpretacijo, svojo zgodbo realnosti, ne realnosti same. Nisi se niti sposoben postaviti v čelje drugega, ker si sam zakrčen in v uporu. Nimaš jasnosti v mislih ali živiš v utvari, da se nekaj dogaja, kar se ne. Vse dokler si žalosti ali drugega čustva res ne dovoliš občutiti v polnosti, da bi ji dovolil, da naj gre, kamor mora, boš izgubljal energijo z uporom, miselno in s krči v telesu. Enako je z vsemi čustvi. Vse dokler jih ne občutiš, jim ne dovoliš, da ti dajo izkušnjo, ki jo potrebuješ izkusiti v polnosti, tako kot je.

“Biti pogumen pomeni, da se odpreš za resnico, ki jo čustva nosijo v sebi in stopiti skozi vrata v neznano, v temo, kjer ne vidiš niti sebe.”

Vsakič, ko enkrat čustvo ali odtenek čustva sprejmeš, s tem dovoliš, da pride spet svetloba oz vpeta življenjska energija v tvoje telo, ali skozi svoje telo. Vrne se ti energija, ki si jo trošil z uporom, hkrati pa se sprosti zamašek v telesu in lahko sproščeno spet zadihaš in razmišljaš, vidiš, slišiš, čutiš.

Zato je pomembno biti sposoben čutiti vse. Ker je vse tam za nekaj. Je del izkušnje biti živ na Zemlji, ki se ji lahko upiraš ali pa žanješ modrosti skozi sprejemanje. To je šola življenja za vse.